Ce este un server DNS ?

Comunicarea in retele de date ( calculatoare, dispozitive mobile, I.O.T. ) este coordonata si gestionata de un protocol numit TCP/IP .

Pentru a putea comunica, asa cum la telefon avem un numar de telefon unic in retea, dispozitivele conectate la o retea de date au o adresa unica in retea numita IP.

IP-ul este de fapt un sir de caractere format din patru grupuri de numere de la 0 la 255 separate prin caracterul alfanumeric punct.

Exemplu: 123.215.211.11 si vorbesc acum de protocolul IPv4 care inca este dominant deoarece in protocolul IPv6 avem numere in sistemul de numeratie hexazecimal.

Serviciul de prezentare WWW ( world wide web ) este unul din serviciile retelei mondiale de date pe care o numim INTERNET iar acest serviciu utilizeaza pentru comunicare tot protocolul de date TCP/IP.

Avand in vedere ca ne este practic imposibil sa retinem pe post de denumire siruri de numere , s-a impus un mecanism care sa faca trecerea la un mod de adresare bazat pe nume in loc de adrese IP. Acest serviciu poarta numele de Domain Name Server mai pe scurt DNS.

Intr-o descriere simplista acesta pune la dispozitia echipamentelor conectate da o retea de date ( INTERNET dar nu numai ) o lista cu o corespondenta intre un nume de domeniu si o adresa IP.

Pentru a putea fi gasit pe internet un domeniu trebuie sa aiba alocate niste inregistrari cu perechi de nume - adresa IP , in cel putin un server DNS.

Modul de atribuire a domeniilor pe internet respecta un mod ierarhic de tip arborescent cu un domeniu radacina care se va ocupa de gestionarea inregistrarilor cu adresele serverelor DNS pentru toate domeniile sale.

Ca exemplu pentru toate domeniile care au ca domeniu radacina .ro, in cazul meu pro-s.ro administratorul este INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE ÎN INFORMATICĂ - ICI BUCUREȘTI, accesibil de pe internet la adresa https://www.rotld.ro/

Cu speranta ca am risipi un pic din ceata legata de multimea de prescurtari care va este aruncata in fata de catre “specialistii” din domeniul IT drept justificare pentru toate nefunctionalitatile, va multumesc pentru rabdarea de a citi acest scurt articol.